14.5.2013

Oikein vai väärin - kas siinä pulma!

Vihdoin osaan pukea edes joitain ajatuksiani sanoiksi asian tiimoilta. Asia koskee taas kerran Pikan agilityä ja sitä kuinka asiat on tehty eritavalla kuin nykyään on tapana tehdä. Kysymys kuuluu taas kerran kuinka paljon ja kuinka nuorena koiraa on treenattava? Minkä ikäisenä koiran pitää osat mitkäkin asiat? Milloin ja paljonko rimoja nostetaan?

Tämä tarina alkaa siitä kun kävimme Pikan kanssa erään Gurun opeissa etelän matkallamme. Kerroin, että koirani on nuori (1v 2kk), olemme treenanneet lähinnä irtoamista ja rimat meillä on ollut vasta 20 sentissä. Sain vastaukseksi naurun pyrähdyksen. Oikeasti!?!? Kerroin, että olin keskustellut asiasta osteopaatin kanssa, joka oli minun kanssa samaa mieltä ettei pientä ja nuorta koiraa tarvitse rasittaa korkeilla rimoilla. Uusi naurun pyrskähdys. Kouluttajan selitys miksi rimat voidaan nostaa jo nuorena korkealle oli: "Jos koira on rikki niin se on rikki ja jos koira on terve ei se rikki voi mennä" (ainakin ajatus oli tämä). Minusta asia ei ole ihan näin. Jos koira on rikki ei sitä tule rasittaa alun perinkään ja terveen koiran voi saada rikki. Mitäs mieltä muut on?
Rata oli luokkaa 3+++ eli vaikea ja pohdin pääni puhki mitä missäkin teen. Pikan vuoron tullessa lähdin mieleni ei ollut alun naurahdusten takia kovinkaan korkealla. Kouluttaja halusi että testataan rimat 30 sentissä ja näin tehtiin  - limbo, limbo, limbo. Noh rimat laskettiin alas. Sitten treeni alkoi vähän sujua ainakin sinne päin. Putki, putki, putki, putki - hässäkkä meillä sitten sujui ihan mallikaasti. Siivekkeen ympäri kierto = pahin painajaiseni! Kerroin kouluttajalle, että olen niissä maailman huonoin. Kommentti: "Pakkohan se on osata". Ihan kun en tietäisi sitä! Jotkut asiat on vaan vaikeita vaikka kuinka yrittäis opetella.
Pari ihan huippu hyvää neuvoakin saatiin. 1) älä paapo koiraa vaan annan sen hoitaa hommat (joo jännitys aiheutti pientä paapomista) 2) jos koira kieltää esteen pysähdy niille sijoilleen ja odota että koira tarjoaa itse hypyn - palkkaa.

Keskustelin tästä koulutuksesta pitkät pätkät parinkin ystävän kanssa. Toiset olivat samaa mieltä kuin kouluttaja, toiset olivat erimieltä kuin kouluttaja. Itse (ja ystäväni joka on seurannut Pikan taivalta alusta asti) olen erimieltä kouluttajan kanssa. Suurin puheen aihe oli rimojen korkeus. Aika näyttää kuka on oikeassa, mutta ainakin voin nukkua yöni rauhassa tietäen etten ole rikkonut koiraani agilityssä tai agilityn takia. Laji ei kuitenkaan ole niin kaikki kaikessa, että koiran terveydestä tingittäisiin.


Sepä siitä avautumisesta.
Annan valmennus oli vähän tämän valmennuksen jälkeen. Se meni aivan loistavasti Pikan kanssa. Kehitystä viimeisestä valmennuksesta oli tapahtunut mukavasti. Anna kysyikin oltiinko harjoiteltu sivuirtoamisia ja vastaus oli että ei. Tuo Pika vaan on sellainen neiti joka osaa prosessoida asioita taoillaan. Valmennuksessa saatiin onnistumaan seuraavat asiat: merkkaus, päällejuoksu, takaakierto-päällejuoksu, takaakiertoon lähettäminen ja niisto. Huippu hienoa! Samalla viikolla Pika ymmärsi myös 12 keppiä. Eli huippu agilityviikko takana!

Kesän ulkotreenit alkoivat viime viikolla Sorsasalossa. Treeneissä oli kaksi harjoitusta. Ensimmäisenä tehtiin pikkutreeni, joka meni ihan plörinäksi, koska joka puolella oli koiria ympärillä ja Pikalla oli kevättä rinnassa. Pienen tauon jälkeen tehtiin ratatreeni, joka meni loistavasti. Pika teki 12 esteen radan nollana useita kertoja! Kaikkein hienointa oli Pikan loppusuora. Pussi, pituus, rengas ja hyppy. Pika tykitti pussiin täysillä jatkaen taakseen katsomatta loput esteet. Tein jopa takaa leikkauksen renkaalle. En tiedä miten tuo neiti on pussin ja renkaankin noin hyvin oivaltanut, mutta niin se vaan on. Ne vaativat kuitenkin vielä paljon treeniä, mutta silti.

Sunnuntaina stratattiin Pikan episura Acella. Tarjoolla oli hyppyrata ilman keppejä, joten ei kun sinne vaan testaamaan taitojamme. Neiti toimi radan todella hyvin! Vauhtia piisasi. Mutta... Ohjaaja varmisteli vieraassa paikassa ohjauksiaan ja oli armottomasti myöhässä useammassakin käännöksessa niin Pika kaarratti ja kaarratti.. Nolla sijalla 5. Vielä jäätiin 5 sekkaa koville kolmosen koirille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti